Pridružila se teroristima
0

Žena iz Njemačke osuđena na devet godina zatvora zbog mučenja robinje

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Žena iz Njemačke koja se pridružila grupi "Islamska država" (IS) osuđena je na devet godina zatvora jer je, između ostalog, držala pripadnicu kurdske etnoreligijske grupe iz Iraka kao roba.

Ona je proglašena krivom i za zločine protiv čovječnosti i članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji.

Sud u zapadnom gradu Koblenzu rekao je da je 37-godišnjkinja zlostavljala mladu ženu tri godine dok su živjele u Siriji i Iraku.

Također je utvrđeno da je ohrabrivala svog muža da je siluje i tuče.

"Sve je ovo služilo deklariranoj svrsi "Islamske države", da se zbriše jazidska vjera", rekli su tužioci na početku suđenja u januaru.

Borci Islamske države upali su 2014. godine na prostor u kojem su živjeli preci jazidskog naroda u sjevernom Iraku.

Jazidi su pobjegli na planinu Sinjar. Mnogi su ubijeni, a oko 7.000 žena i djevojaka je zarobljeno i porobljeno.

Optužena žena po imenu Nadine K. i njen suprug koristili su djevojku kao roba od 2016. godine, kada su se preselili u grad Mosul u Iraku.

Oni su otputovali u Siriju da se pridruže "Islamskoj državi" godinu dana ranije, gdje su zarobili ženu u ranim 20-im godinama.

U martu 2019. godine Nadine K. i njenu porodicu zarobile su kurdske snage u Siriji. Uhapšena je prošle godine nakon što je vraćena u Njemačku.

Nedavno je u Njemačkoj bilo nekoliko suđenja u koje su uključeni bivši pripadnici "Islamske države", a optuženi za ubijanje ili zlostavljanje Jazida.

U oktobru 2021. godine žena je osuđena na 10 godina zatvora zbog ubistva jazidske djevojke koju su ona i njen muž kupili kao roba. Mjesec dana kasnije, njemački sud je donio prvu svjetsku presudu kojom je zločine Islamske države nad narodom Jazida priznao genocidom.