Kalifornija
0

Žena donijela na svijet osmoro djece

Sarajevo-x.com
Ljekari na press-konferenciji (AP)
Ljekari na press-konferenciji (AP)
Jedna žena u Kaliforniji rodila je osmorke, a sve bebe su preživjele teški porođaj. Roditelji i ljekari su još u blagom šoku jer nisu očekivali da će sve proći u najboljem redu, piše AP.

Žena koja je zadnjih nekoliko sedmica ležala u bolnici zbog komplikacija s trudnoćom, sinoć je na svijet donijela osam zdravih beba, potvrdili su ljekari kalifornijskog kliničkog centra Kaiser Permanente Bellflower.

Iako su na ultrazvuku vidjeli da žena, čije ime se ne navodi, nosi sedmoro djece, ljekari su bili spremni za porođaj carskim rezom, no svi su bili šokirani kad su vidjeli da žena ustvari nosi još jednu bebu.

'Ultrazvuk ne može uvijek sve otkriti, ali srećom, ova žena je bila jako hrabra i mislim da će djeca biti u redu, mada će prva dva mjeseca morati ostati u bolnici', izjavio je dr. Mandhir Gupta koji je djecu donio na svijet.

Novorođenčad je na svijet došla devet sedmica ranije, te će neko vrijeme ostati u bolnici, dodaje AP, ali doktori se nadaju da će šest dječaka i dvije djevojčice uskoro moći kući k roditeljima.

Encyclopedia Britanica navodi prvi poznati slučaj osmorki iz 1967. godine, no sva djeca su umrla u roku od 14 sati od porođaja, dok su prve američke osmorke rođene u decembru 1998. u gradu Houstonu.

Bebe su rođene tri mjeseca ranije, a sedam njih nedavno je napunilo deset godina. Naime, najmanje od prvih američkih osmorki umrlo je nedugo nakon porođaja zbog otkazivanja srca i pluća.

Roditelji novorođenih beba presretni su što su djeca dobro, te vrlo zahvalni ljekarima na velikom trudu da pravilno izvedu komplikovani porođaj.