Svijet
0

Zemljotresi potresli Aziju i Sjedinjene Države

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Niz zemljotresa pogodio je u nedjelju ujutro Aziju, pri čemu je u onom u Iranu povrijeđeno osmoro ljudi, dok su na suprotnom kraju svijeta, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, registrovana dva pomjeranja tla.

Zemljotres jačine 6,4 stepena pogodio je indonežansko ostrvo Sulavezi, a zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili šteti, niti je proglašena opasnost od cunamija. Epicentar potresa bio je 90 kilometara jugozapadno od grada Gorontalam na dubini od 32 kilometra, javio je Reuters. Nešto zapadnije, u centralnoj Aziji, zemljotresi su uzdrmali Iran, Afganistan i Tadžikistan.

Stanovnike jugoistočnog Tadžikisana, koji se graniči s Afganistanom, uznemirio je potres jačine 5,4 stepena, čiji je epicentar bio oko 270 kilometara jugoistočno od glavnog grada Dušanbea. Zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili šteti, javila je ruska državna novinska agencija Itar-Tass.

U Afganistanu, potres jačine 5,6 stepeni pogodio je sjeveroistočni dio zemlje i osjetio se i u Kabulu, ali nije bilo žrtava niti štete. Epicentar zemljotresa bio je 260 kilometara od Fajzabada, glavnog grada provincije Badakšan. Na jugu Irana, više uzastopnih potresa, od kojih je najsnažniji dostigao 5,2 stepena, osjetilo se u području luke Bandar Lengeh. Epicentar zemljotresa bio je u Bandar Kongu, gradiću od 15.000 stanovnika, u kojem je povrijeđeno osmoro ljudi kada se srušila kupola džamije. U tom gradu je napuklo više kuća, a put koji povezuje Bandar Lengeh i veliki lučki grad Bandar Abas bio je zatvoren nekoliko sati zbog opasnosti od odrona, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Na drugoj strani svijeta, sjever Kalifornije uzdrmala su dva zemljotresa. Epicentar prvog potresa, jačine 5,1 stepeni Richterove skale, bio je oko 35 kilometara zapadno od grada Petrolie, a epicentar drugog, jačine 4,1 stepeni, bio je 17 kilometara zapadno od Fort Rossa, saopćio je američki geološki institut. Zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.