Svijet
0

Zemljotres uzdrmao Englesku

FENA
Zemljotres snage 5,2 stepena po Richterovoj skali uzdrmao je Englesku u srijedu rano ujutro. Jedan čovjek je povrijeđen kada je dimnjak pao kroz plafon njegove spavaće sobe a mnoge kuće i poslovni prostori su oštećeni usljed podrhtavanja tla, javila je britanska novinska agencija Press Association.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini Market Rasena u Licolnshireu, ali su stanovnici širom Engleske tvrdili kako su osjetili podrhtavanje zgrada nešto prije jedan sat ujutro. Mnogi su kazali da je potres bio toliko jak da ih je probudio.

Lee Rushworth (29) iz Hartlepoola probudio se kada je potres uzdrmao njegovu sofu kod zida spavaće sobe u prizemnom stanu.

"Mislio sam da neko pomjera zid iza mene, ali tamo nije bilo nikoga", kazao je.

Čovjek iz Barnsleya u Južnom Yorskhireu prebačen je u bolnicu nakon što se dimnjak srušio i pao u njegovu spavaću sobu.

Glasnogovornica službe hitne pomoći Južnog Yorkshirea izjavila je: "Primili smo poziv za pomoć iz Wombwella u Barnsleyu. Dimnjak je prošao kroz plafon spavaće sobe."

Kazala je da je čovjek zadobio povrede i da je prebačen u oblasnu bolnicu u Barnsleyu. Dodala je da je služba primila samo dva poziva vezana za zemljotres - drugi je bio od osobe koja se uplašila.

Služba hitne pomoći East Midlandsa, koja pokriva Lincolnshire, saopćila je da je bilo mnogo poziva za pomoć, ali da nije bilo nikakvih izvještaja o povrijeđenima. "Mnogi od njih su starci koji su se uplašili", izjavila je glasnogovornica.

Služba hitne pomoći sa sjeverozapada zemlje saopćila je kako su njeni timovi javili da su osjetili podrhtavanje tla od Macclesfielda do Southporta, ali da nisu ništa čuli o povrijeđenima.

Policija Merseysidea i vatrogasna i spasilačka služba potvrdili su da su dobili izvještaje o podrhtavanju tla ali da nemaju izvještaja o povrijeđenima.