Svijet
0

Zemljotres u Peruu odnio 48 života

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Snažan zemljotres potresao je Peru jučer u 18 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu i odnio najmanje 48 života. Podatak o broju žrtava potvrdio je jutros za Reuters Roberto Ognio, šef Nacionalne vatrogasne brigade u Limi i naglasio da ima najmanje 70 povrijeđenih osoba.

Televizijska stanica iz Perua, Canal N objavila je informaciju da se radi o zemljotresu jačine 7,9 magnituda Richterove skale. Pored ovoga, posljednji izvještaj govori da je u gradu Ica srušena crkva prilikom čega je poginulo 17 ljudi, a ranjeno 70.

Iz američkog Geološkog instituta javljeno je da je zemljotres potresao Peru jučer u 18 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu. Epicentar potresa bio je oko 145 km jugoistočno od glavnog grada Lime. Nakon toga, desila su se i još četiri snažna potresa jačine od 5,4 do 5,9 magnituda.

Nekoliko sati poslije zemljotresa, predsjednik Perua Alan Garcia obratio se stanovništvu kazavši da katastrofa, na sreću, nije imala tako tragične posljedice kao što je to bio slučaj proteklih godina.

Zemljotres je prouzrokovao i blagi cunami u blizini epicentra. "Cunami nije bio dovoljno snažan da bi bio destruktivan“, kazao je za Reuters Stuart Weinstein, direktor američkog Geološkog instituta.

Predstavnici medija koji su izvještavali sa mjesta događaja u svojim javljanjima su naglasili da je u centru Lime uništen određen broj kuća te da je stanovništvo potražilo sigurnost na ulicama glavnog grada Perua.

"Ovo je najjači zemljotres koji sam ikada doživjela. Kada se počelo sve tresti, mislila sam da nikada neće prestati“, kazala je Maria Pilar Mena, 47-godišnja radnica iz Lime.