Valovi do tri metra
6

Zemljotres u južnom Pacifiku izazvao manje cunamije

Klix.ba
Snažan zemljotres magnitude sedam stepeni prema Richterovoj skali potresao je područje Nove Kaledonije i susjednog Vanuatua u južnom Pacifiku, nakon čega su zabilježeni manji cunamiji.

Vlasti su naredile evakuaciju stanovništva i upozorenje na cunami duž 300 km obale, ali je naknadno saopćeno da je najveća opasnost prošla.

Zemljotres se dogodio na dubini od 10 km, a to je bilo drugo veliko podrhtavanje tla u roku od 12 sati te treće u proteklih mjesec dana.

"Malo smo se preplašili jer je sinoć bio jači potres", kazali su iz hotela Nengone Village na otoku Mare, najbližem epicentru potresa. Gosti su bili spremni za evakuaciju, ali nije bilo nikakve štete.

Manji cunamiji zabilježeni su duž dijelova obala Nove Kaledonije i Vanuatua, a valovi su dostigli tri metra. Stručnjaci su upozorili da bi se u narednim satima mogle nastaviti manje oscilacije nivoa mora.

Stanovništvu je savjetovano da ostane na uzvišenjima, dok su vlasti u Australiji, na Novom Zelandu i Havajima saopćile da za njih nema opasnosti od cunamija.