Svijet
0

Zemljotres u Indoneziji predviđen prije dvije sedmice

NINA
Zemljotres koji je u ponedjeljak navečer pogodio Indoneziju predvidjeli su prije manje od dvije sedmice britanski seizmolozi koji su zabilježili seizmičku energiju nakupljenu u regiji poslije razarajućeg zemljotresa od 26. decembra.

U studiji objavljenoj u britanskom naučnom sedmičniku "Nature" 17. marta, ekipa stručnjaka je podvukla da postoji "potencijal" za jak zemljotres zapadno od indonežanskog otoka Sumatre koji bi mogao dostići jačinu od 8,5 stepeni po Richteru i možda izazvati tsunami.

Zemljotres zabilježen u ponedjeljak u 18.09 sati po srednjoevropskom vremenu uveliko je dao za pravo naučnicima - dogodio se na oko 90 kilometara jugoistočno od otoka Sinabang, u moru kod južne obale indonežanskog otoka Sumatre.

Jačina zemljotresa je bila 8,0, 8,2, odnosno 8,7 stepeni po Richteru, ovisno od različitih seizmoloških zavoda koji su mjerili njegovu jačinu.

"Nema sumnje: naši proračuni pokazuju vrlo primjetno povećanje pritiska na dvije linije velikih aktivnih pukotina u regiji Sumatre", rekao je polovinom marta John Mccloskey, zadužen za studiju i seizmolog na Britanskom univerzitetu u Alsteru, u razgovoru za AFP.

"Nećemo dizati paniku ", rekao je Mccloskey, "ali možemo navesti brojne zemljotrese gdje su tenzije kao ove koje smo izmjerili dovele do zemljotresa i smatramo da je prijetnja znatno povećana". "U domenu seizmičnih zemljotresa grom može udariti dva puta na istom mjestu", zaključio je tada Mccloskey priznajući da niko ne može tačno kazati kada će se takav zemljotres dogoditi.

Energija oslobođena prilikom potresa 26. decembra, koji je izazvao divovski tsunami koji je za sobom ostavio 273.000 mrtvih i nestalih, nakupila je tenzije na dodirnim segmentima dvije pukotine.

Prva prolazi sjeverozapadnim rubom Sumatre i prolazi ispod grada Banda Ache, koji je prošlog petka pogodio potres jačine 5,9 stupnjeva po Richteru.

Druga linija ide pod morem, prema jugu, paralelno s obalom Sumatre.

Seizmološka historija je bogata primjerima kada jedan zemljotres vrlo brzo prouzrokuje drugi, povećavajući, makar i relativno marginalno, pritisak na susjednim, dodirnim, pukotinama.