Svijet
23

Zemljotres, oluja i jaka kiša pogodile Grčku: Srušeni zidovi, bujica nosila aute

Klix.ba
Nakon jučerašnje oluje praćene velikim padavinama, koje su Atini i okolini donijele poplave i brojne druge probleme, jutros je ovaj prostor pogodio zemljotres jačine 5,2 stepena.
Foto: EPA
Foto: EPA

Epicentar potresa bio je na zapadu Grčke, a vjetrovi su ostaci uragana Gonzala koji dolaze iz zapadne Evrope.

Prirodne nepogode izazvale su poplave na ulicama, u kućama i prodavnicama, a vlasti su još jednom uhvaćene nespremne, te je grad satima bio blokiran. Vatrogasci su spašavali unesrećene u poplavljenom parkingu supermarketa u Atini, gdje se nalazilo 12 zaglavljenih automobila, a brojne kuće su pod vodom i nemaju struje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bujica, koja je u pojedinim dijelovima glavnog grčkog grada bila viša od metar, niz ulice je nosila vozila, kontejnere i rešetke sa kanalizacionih odvoda, a snimci iz pogođenih područja svjedoče o šteti ogromnih razmjera, dodatno pogoršanoj zemljotresom koji je doveo do rušenja zidova domova.

Problemi su se pojavili i u odvijanju željezničkog saobraćaj u luci Pirej, a meteorolozi upozoravaju da bi se kišne padavine i niske temperature mogle tokom cijelog vikenda zadržati u većem dijelu zemlje, dok se na sjeveru Grčke očekuje snijeg.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zasad nema informacija o visini štete i eventualnim povrijeđenima.