Svijet
1

Zemljotres jačine 7,3 stepena Richtera pogodio regiju Fukushime

Klix.ba
Fukushima
Fukushima
U regiji Fukushime u Japanu zabilježen je snažan zemljotres jačine 7,3 stepena Richtera.

Izdato je upozorenje na cunami visine jednog metra nakon ovog zemljotresa za područje gdje se nalazi nuklearka Fukushima. Američki centar za upozorenje za cunami saopštio je da nema opasnosti od razornog cunamija.

Operator oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima Tokijska elektrodistribucija Tepco saopštila je da nema promjena u nivou radijacije nakon zemljotresa.

Portparol Tepca saopštio je da su neki radnici nuklearke izmješteni u viša područja, ali da nije pričinjena šteta i nema promjena u nivou radijacije.

Japanska televizija javila je da je do istočne obale stigao talas visine 30 centimetara.

Zemljotres se dogodio u moru kraj istočne obale Japana u 17:10 sati po evropskom vremenu, a u 03:10 po lokalnom, na dubini od 10 kilometara i 320 kilometara daleko od grada Ishinomakija, u pokrajini Miyagi, područje istočno od japanskog ostrva Honshu, saopćio je Američki geofizički institut USGS, prema kojem je jačina potresa 7,5 stepeni.

Podsjetimo, u zemljotresu 2011. godine oštećena je nuklearna elektrana u Fukushimi. Bio je to najrazorniji zemljotres u historiji Japana, jačine 9 stepeni Richtera, a tada je poginulo 19.000 ljudi.