Svijet
32

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio Fidži, izdato upozorenje na cunami

Klix.ba
Zemljotres jačine 7,2 stepena prema Richterovoj skali pogodio je 284 kilometra dugu obalu kod otoka Fidži. Potres se osjetio u 10:52 sati prema lokalnom vremenu, saopćio je Geološki institut u SAD-u.

Nakon potresa je izdato lokalno upozorenje na opasnost od cunamija. Za sada nema podataka o eventualnoj šteti ili povrijeđenima.

"Očekuje se da talasi stignu do Suve, glavnog grada Fidžija, ali primarni uopće ne moraju biti najjači i eventualna opasnost bi mogla potrajati nekoliko sati", saopćeno je iz Pacifičkog centra za upozorenje na cunami, gdje su naglasili da bi najugroženije bile osobe koje bi se u tim trenucima zatekle u vodi.

Postoje izvještaji da su stanovnici u pojedinim nižim dijelovima Fidžija evakuirani.

"Nadam se da se ništa ozbiljno neće dogoditi. Čule su se sirene za uzbunu, ali još uvijek nema informacija o žrtvama", kazala je za The Guardian novinarka Juliette Sivertsen.

Dan Bennett je bio u blizini bazena jednog hotela u vrijeme zemljotresa. On je rekao osoblju da ga spakuje i pripremi za evakuaciju.

"Svuda okolo sam vidio policiju. Nisam osjetio potres. Upravo sam čitao o tome na Twitteru, a onda sam vani čuo sirene", rekao je on.