Zgrade oštećene
78

Zemljotres jačine 6,9 stepeni pogodio Tursku i Grčku, dvoje mrtvih i 200 povrijeđenih

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Snažan zemljotres magnitude 6,9 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je područje između turskog ljetovališta Bodrum i grčkih ostrva.

Agencije javljaju da su najmanje dvije osobe poginule na grčkom ostrvu Kos, najvjerovatnije strani turisti, a ima najmanje 200 povrijeđenih u priobalnim gradovima Turske i Grčke.

Epicentar zemljotresa magnitude bio je oko 10,3 kilometara južno od glavnog turskog odmarališta Bodrum i 16,2 kilometara istočno od ostrva Kos u Grčkoj, navodi se u Geološkom istraživanju Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se navodi, zemljotres se dogodio sinoć u 22:31 sati po srednjoevropskom vremenu.

BBC prenosi da su i određene stambene zgrade u gradu Kos oštećene.

"Imamo dvojicu mrtvih i dosta povrijeđenih", kazao je zvaničnik bolnice na ostrvu Kos za AFP, dodavši da su žrtve stradale kada se plafon zgrade srušio.

Izveštaji kazuju da je državna bolnica u Bodrumu evakuisana nakon pojavljivanja pukotina na zidovima, pri čemu su novi pacijenti primani izvan objekta.

Turska i Grčka smještene su na teritoriji koja je često izložena zemljotresima, a jedan od najsmrtonosnijih pogodio je Tursku 1999. godine, kada je poginulo blizu 17 hiljada ljudi.