Svijet
0

Zemlje zapadnog Balkana kandidati kada ispune uslove

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a "u velikoj mjeri dijele" ocjene Evropske komisije iz paketa o proširenju koje se odnose na Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo, te ponavljaju da te zemlje imaju evropsku perspektivu i da status kandidata mogu dobiti ako to zasluže napretkom na terenu.

"Vijeće je razmijenilo mišljenje o komunikaciji Evropske komisije 'strategija proširenja i glavni izazovi za razdoblje 2008.-2009. te izvještaje o napretku Makedonije, Albanije, Crne Gore, BiH, Srbije i Kosova. Vijeće u velikoj mjeri dijeli ocjene Komisije", stoji u zaključcima o zapadnom Balkanu objavljenim u ponedjeljak.

Ministri ponavljaju da te zemlje imaju evropsku perspektivu, koja je "bitan element stabilnost, pomirenje i budućnost regije".

"Vijeće podsjeća da ostvarivanjem stvarnog napretka u gospodarskim i političkim reformama i poštovanjem potrebnih uslova i kriterija, potencijalni kandidati trebaju dobiti status kandidata prema njihovim vlastitim zaslugama, a krajnji cilj je njihovo članstvo u EU-u. Vijeće također podsjeća da zadovoljavajući rezultati pojedine zemlje u provedbi obveza koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, uključujući i odredbe koje se odnose na trgovinu, predstavljaju bitan element na koji će se EU oslanjati prigodom razmatranja eventualnih zahtjeva za primanje u članstvo", kaže se u zaključcima.

Crna Gora je u posljednjih nekoliko sedmica najavljivala da će ovaj mjesec podnijeti zahtjev za članstvo.

Vijeće EU-a poziva sve zemlje zapadnog Balkana da ulože dodatne napore u ključnim područjima poput borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, pravosudnih i upravnih reformi.

Vijeće izražava "veliku zabrinutost zbog razvoja političke situacije u Bosni i Hercegovini, uključujući i nedavne izjave i jednostrane akcije te usporavanje reformi".

Šefovi diplomacija EU-a pozivaju Srbiju da pojača napore kako bi ostvarila punu suradnju s Haškim sudom, a što se tiče kandidatskog statusa, ističu da Beograd to može postići "čim ispuni sve potrebne uslove".

Evropska komisija je u izvještaju o napretku Srbije objavila da ta zemlja može dobiti status kandidata tokom 2009. ako ispune sve uslove.

Vijeće je pozdravilo napredak koji je učinila Crna Gora, ali istaknulo potrebu za daljnjim napretkom, posebno u jačanju pravne države i upravnih kapaciteta, reformi pravosuđa, neovisnosti medija i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kosovo, čiju neovisnost još ne priznaje pet država članica, može računati na pomoć EU-a za gospodarski i politički razvoj. Vijeće poziva kosovske vlasti da pojačaju rad institucija i vladavinu prava, zaštitu srpske i ostalih manjina.