Smatraju zahtjev nepotrebnim
0

Zemlje Zaljeva protiv hitnog Arapskog samita o Siriji

FENA
Abdulatif al Zajani
Abdulatif al Zajani
Šest zemlja članica Vijeća za saradnju u (Persijskom) zalivu izrazile su u utorak protivljenje zahtjevu Damaska za hitno održavanje arapskog samita, na kome bi se raspravljalo o situaciji u Siriji.

"Vijeća smatra da je zahtjev, da se održi Arapski samit u ovom trenutku, nepotreban pošto je poznato da će se arapski ministri vanjskih poslova sutra sastati u Rabatu", saopćio je u utorak generalni sekretar Vijeća Abdulatif al Zajani.

Lideri Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Katra i Kuvajta su bili obavešteni o zahtjevu, naveo je generalni tajnik Vijeća i dodao da bi hitan samit mogao da se održi jedino, ukoliko dvije trećine članova bloka, podrže takav zahtjev, prenosi AFP.

Generalni sekretar Arapske liga Nabil al Arabi u ponedjeljak je potvrdio da je primio pismo sirijskog ministra vanjskih poslova Valida al Mualema koji traži sazivanje hitnog Arapskog samita čija bi tema bila kriza u Siriji.

AFP podsjeća da je Arapska liga prošlog vikenda suspendovala Siriju iz svih aktivnosti panarapskih organizacija, zbog propalog pokušaja provođenja postignutog dogovora Damaska i Lige za okončanje nasilja u toj zemlji, u kojoj je od marta ubijeno 3.500 osoba.