Kopenhagen
0

Zemlje u razvoju nezadovoljne danskim nacrtom

SRNA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Prijedlog Danske o novom globalnom klimatskom sporazumu procurio je u javnost i izazvao burno negodovanje zemalja u razvoju na konferenciji UN u Kopenhagenu.

Zemlje u razvoju strahuju da bi u slučaju usvajanja nacrta ostale trajno siromašne, jer bi im nametnute obaveze onemogućile ekonomski razvoj.

"Nacrt političkog sporazuma"  podijeljen je u neformalnom obliku učesnicima konferencije 192 zemlje, čiji je cilj pronalaženje rješenja za globalno zagrijavanje planete.

Grupa koja okuplja 77 zemalja u razvoju osudila je danski tekst zbog favorizovanja bogatih država u vezi sa ključnim pitanjima – smanjenjem emisija kabon dioksida i finansiranjem borbe protiv klimatskih promjena.

"Ovaj tekst ozbiljno prijeti uspjehu pregovaračkog procesa u Kopenhagenu",  izjavio je na konferenciji za novinare sudanski izaslanik Lumumba Stanislas Dija Pin, koji predvodi Grupu 77, čije su članice i najveći zagađivači Kina i Indija.

On je dodao da članice G77 neće napustiti pregovore, jer se ne smije dopustiti neuspjeh sastanka u Kopenhagenu, ali da neće ni potpisati nepravedan sporazum.   

U nacrtu dokumenta navodi se da sve strane "dijele viziju"  o ograničavanju zagrijavanja planete na dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.
Nisu objavljeni detalji o emisijama karbon dioksida, ali nacrt ukazuje na rok do kojeg zemlje u razvoju treba da ograniče svoje emisije.

U prijeldogu se navodi da bi proširena verzija Protokola iz Kjota trebalo da bude dio novog gobalnog klimatskog pakta.

Protokol trenutno obavezuje razvijene zemlje da smanje štetne emisije do 2012. godine. Države u razvoju optužuju bogate zemlje da pokušavaju da "ukinu Kjoto"  njegovim utapanjem u novi sporazum.