{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemlje Šengena se dogovorile da kontroliraju državne granice

F
7.6.2012. u 16:56
1
1
Zemlje Šengena se dogovorile da kontroliraju državne granice
1
Zemlje Šengena se dogovorile da kontroliraju državne granice
Zemlje članice šengenskog prostora dogovorile su se u četvrtak u Luksembourgu o mogućnosti da privremeno uspostave kontrole na unutarnjim granicama u slučaju migracijskog pritiska koji se ne može kontrolirati na jednoj od njenih vanjskih granica, saopćilo je dansko predsjedništvo Evropske unije.
Odluku su jednoglasno donijeli ministri unutarnjih poslova EU-a, preciziralo je dansko predsjedništvo.

Tekst sporazuma je predvidio mogućnost da zemlje članice Šengena uspostave kontrole na svojim državnim granicama u trajanju od šest mjeseci, što bi se moglo produžiti na još šest mjeseci", "kada se ne može osigurati kontrola neke vanjske granice Šengena zbog vanrednih okolnosti".

"Radi se o krajnjoj mjeri, koja bi se provodila pod striktnim uvjetima", insistirali su francuski i njemački lideri koji su ovu mjeru tražili.

Države su već imale mogućnost da privremeno uspostave kontrole na svojim državnim granicama iz sigurnosnih razloga i zbog javnog reda. Poljska to upravo čini zbog nogometnog šampionata Euro 2012.

Međutim, ništa nije bilo planirano u slučaju migracijskih pritisaka koji dovode do slabije kontrole vanjske granice Šengena, kao što je to trenutno slučaj u Grčkoj s Turskom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: