Svijet
0

Zemlje Komonvelta traže ukidanje vanrednog stanja u Pakistanu

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf treba da ukine vanredno stanje prije održavanja parlamentarnih izbora, ocijenio je u ponedjeljak šef malteške diplomatije, koji će u popodnevnim satima predsjedavati sastankom Komonvelta o eventualnim sankcijama protiv Pakistana.

Michael Frendo, koji predsjedava vanrednim sastankom ministarske akcione grupe Komonvelta u ponedjeljak popodne u Londonu, kritikovao je Musharrafa zbog uvođenja vanrednog stanja 3. novembra.

"Situacija u Pakistanu u ovom trenutku je problematična jer je general Musharraf proglasio vanredno stanje mimo okvira samog Ustava", izjavio je ovaj zvaničnik na radiju BBC-a.

"Naravno, sve to moramo razmatrati u okviru ministarske grupe i ja ne govorim u njeno ime, ali moje mišljenje je da je ustavni problem jako značajan i da se izbori moraju održati u okviru Ustava."

"Povratak na ustavni poredak mora biti praćen slobodnim i pravednim izborima", insistirao je Frendo.

Ministarska grupa, koja razmatra teška kršenja principa organizacije 53 zemlje, sastaje se u Londonu kako bi odlučila o mjerama koje treba poduzeti protiv Pakistana, među kojima i moguća suspenzija iz Komonvelta.

Malteški ministar je ocijenio da bi eventualna suspenzija Pakistana iz Komonvelta bila u okviru "kompletne lepeze akcija" koje bi mogla poduzeti ova grupa.

Frendo je upozorio generala Musharrafa da bi jako pogriješio "ako bi ignorirao odluke Komonvelta".