Samit u Briselu
17

Zemlje Grupe 7 zvanično osudile zločine u Buči

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministri vanjskih poslova zemalja G7 zvanično su na današnjem samitu u Briselu zajednički osudili "najoštrije zločine koje su počinile ruske oružane snage u Buči i nizu drugih ukrajinskih gradova".

Samitu je prisustvovao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je na svom zvaničnom Twitteru napisao da je zahvalan na pozivu ministara zemalja G7 da prisustvuje samitu.

"Zahvalan sam što su me ministri zemalja G7 pozvali. Pričali smo o načinima vojne, ekonomske i humanitarne pomoći. Ukrajina predlaže pošten dogovor: svijet nam pruža svu potrebnu podršku, a mi ćemo se boriti i pobijediti Putina", napisao je Kuleba.

Podvlačeći svoju "nepokolebljivu podršku Ukrajini", ministri vanjskih poslova su naglasili važnost "daljeg povećanja ekonomskog pritiska" na Rusiju i njenog saveznika Bjelorusiju.

"Zajedno sa međunarodnim partnerima, G7 će održati i povećati pritisak na Rusiju uvođenjem koordinisanih dodatnih restriktivnih mjera kako bi efikasno osujetili ruske sposobnosti da nastavi agresiju na Ukrajinu", saopćeno je nakon sastanka u Briselu.

"Masakri u gradu Buči i drugim ukrajinskim gradovima bit će upisani na listu zvjerstava i teških kršenja međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, koje je počinio agresor na tlu Ukrajine", zaključili su visoki zvaničnici iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Velike Britanije.