Samit u Delhiju
16

Zemlje G20 postigle dogovor o deklaraciji i iznenadili mnoge: Značajno ublažena retorika o Rusiji

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lideri zemalja članica G20 skupine okupili su se na sastanku u Indiji gdje se razgovara o brojnim globalno važnim pitanjima, a najvažnija informacija koja dolazi iz Delhija odnosi se na dogovor o zajedničkoj deklaraciji.

Iako se govorilo o tome kako se lideri neće moći dogovoriti oko ključnih pitanja, čini se da su ipak postigli konsenzus.

"Dobili smo dobre vijesti da je zbog napornog rada naših timova i vaše saradnje postignut konsenzus sa liderima G20 u Delhiju. Deklaracija je zvanično usvojena", rekao je indijski premijer Modi.

Također naglasio je kako je ovo bio najambiciozniji G20 u historiji ove organizacije te da je usvojeno 112 dokumenata što i više nego duplo u odnosu na prethodni samit.

"Primjetno je omekšavanje govora oko uloge Rusije u ukrajinskom ratu u odnosu na prošlu godinu. Uklonjene su sve reference na Rusiju, rusku agresiju i povlačenje Rusije iz Ukrajine koje su bile sadržane u prošlogodišnjoj zajedničkoj izjavi na samitu G20 u Baliju. Umjesto toga, u deklaraciji se naglašava da se države moraju suzdržati od prijetnje ili upotrebe sile u teritorijalnim osvajanjima. Također, naglašeno je kako je upotreba nuklearnog oružja nedopustiva", piše The Guardian.

Predstavnik Indije na G20 Amitabh Kant naglasio je kako su zemlje postigle stopostotni konsenzus oko sadržaja deklaracije.

"Da bi se postigao konsenzus trebalo je preko 200 sati veoma teških i nemilosrdnih pregovora. Brazil i Južnoafrička Republika odigrali su ključnu ulogu u tome da Rusija pristane na pregovore, baš kao i Indonezija, Turska i Meksiko", rekao je Kant.

Osim toga, indijski zvaničnik je poručio kako je deklaracija najambiciozniji dokument o klimatskim promjenama te da sadrži izjave u kojima se zemlje obavezuju da će utrostručiti kapacitet obnovljive energije do 2030. godine kao i izjavu u kojoj se naglašava kako će zemljama u razvoju trebati 5,9 milijardi dolara pomoći kako bi ostvarili klimatske ciljeve.