Svijet
0

Zemlje EU prihvatile plan za spašavanje finansijskog sektora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svih 27 zemalja članica prihvatilo je plan za spašavanje finansijskog sektora koji je dogovoren na samitu 15 članica eurozone, izjavio je u srijedu francuski predsjednik i predsjedavajući Evropskog vijeća Nicolas Sarkozy.

"Cijela Evropa bez iznimke odobrava mjere akcijskog plana koji je u nedjelju prihvatila euro-skupina", izjavio je Sarkozy nakon završetka prvog dana samita EU-a, koji je u najvećoj mjeri posvećen finansijskoj krizi.

Petnaest zemalja eurozone dogovorilo se u nedjelju u Parizu o planu za izlazak iz finansijske krize koji uključuje jamstva za međubankovne zajmove i mogućnost dokapitalizacije banaka.

Sarkozy je dodao da će Evropske vijeće donijeti zaključke u četvrtak i da još nema definitivne suglasnosti oko samog teksta zaključaka zbog nekih rezervi koje ima Češka. On je također rekao da sve članice traže da se do kraja godine održi svjetski samit posvećen reformi finansijskog sustava.

"Svi se slažu da se u kratkom roku održi samit o toj temi", rekao je Sarkozy, dodajući da će tu poruku on i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso prenijeti američkom predsjedniku Georgeu Bushu u subotu u Camp Davidu.

Sarkozy je također rekao da postoji velika potpora planovima da se do kraja ove godine dođe do dogovora oko klimatsko-energetskog paketa.

"Treba postići rješenje do početka sljedeće godine, vodeći računa o specifičnim problemima određenog broja zemalja članica", rekao je Sarkozy. Italija i Poljska zaprijetile su da će blokirati dogovor o tome.

Sarkozy je izrazio uvjerenje da će se na kraju postići kompromis, prenijela je Hina.