{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemlje Balkana u EU tek 2020. godine?

S
20.5.2010. u 10:57
0
16
Zemlje Balkana u EU tek 2020. godine?
0
Zemlje Balkana u EU tek 2020. godine?
Foto: AFP
Zemlje zapadnog Balkana mogu se nadati prijemu u EU tek 2020. godine ako ispune sve postavljene uslove, piše u dokumentu o kojem će se diskutovati na samitu u Sarajevu 2. jula.
U tekstu u koji je uvid imao imao novosadski "Dnevnik" navodi se da bi zemlje koje obezbijede status kandidata pregovore o članstvu u EU mogle bi da počnu već 2012. godine.

"Od trenutka kad neka zemlja preda zahtjev za članstvo do prijema u EU, ona mora da savlada najmanje 75 prepreka. Potrebno je da sve članice Unije donesu jednoglasnu odluku, kako bi država kandidat učinila korak naprijed ka članstvu", stoji u dokumentu.

"Proces proširenja ne bi trebao da bude ni brz, niti spor, nego siguran“, konsatatuju eksperti za proširenje EU.

Dokument o daljoj politici proširenja EU na zapadni Balkan sačinili su Heder Grabe, bivša savjetnica za Srbiju donedavnog komesara za proširenje Olija Rena, potom direktor Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus i Daniel Korski iz sektora nevladinih organizacija (NVO).

U Sarajevu će 2. juna biti održana konferencija ministara spoljnih poslova EU i država zapadnog Bačlkana, na kojoj će se raspravljati o proširenju Unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: