Svijet
0

Zemlje Balkana spremne na saradnju i pored tenzija zbog Kosova

FENA
Čelnici 12 zemalja jugoistočne Evrope dogovorili su se u srijedu da surađuju u cilju približavanja regije Evropskoj uniji i NATO-u bez obzira na tenzije vezane za status Kosova.

"Unatoč teškom historijskom naslijeđu i brojnim otvorenim pitanjima, regija ima novo stanje duha, spremno za razumijevanje i suradnju, a to su značajni instrumenti za integraciju u EU i NATO", kojima već pripadaju neke zemlje Balkana, izjavio je bugarski premijer Sergej Stanišev, nakon regionalnog samita u Primorju.

Šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Turske, kao i predstavnici Kosova učestvovali su u ovom forumu karakterističnom po naporima uloženim na smirivanju tenzija nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, javio je AFP.

"Smatramo da je veliki uspjeh činjenica da su se predstavnici Beograda i Prištine našli za istim stolom u kritičnom trenutku za regiju", rekao je Stanišev.

Nezavisnost Kosova izazvala je podjele u regiji, priznao je Stanišev, dodajući da je "situacija, ipak, pod kontrolom".

"Političku deklaraciju odobrili su svi učesnici samita u Primorju, mada je na kraju delegacija Srbije napustila susret", rekao je Stanišev za bugarskiu agenciju BTA.

Prema srbijanskim izvorima, delegacija Beograda, koja je odustala od blokiranja usvajanja deklaracije, napustila je susret kada je kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni uzeo riječ.

Hyseni je rekao da "njegova vlada traži i dalje da normalizira odnose sa svojim sjevernim susjedom, na temelju vrijednosti i zajedničkih interesa".