Nakon velikog zemljotresa
0

Zemlja u Italiji zadrhtala je još 10.000 puta

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kobni zemljotres koji je prošle sedmice zavio u crno cijelu Italiju, za sobom je donio oko 10.000 slučajeva podrhtavanja tla, objavili su naučnici.

Danima nakon 'glavnog' zemljotresa, teren se ne smiruje, a eksperti nemaju utjehu za tamošnje prestrašene stanovnike. Naprotiv, u izvještaju objavljenom u ponedjeljak, naglašeno je kako se očekuje da će podrhtavanja tla nakon zemljotresa biti još jača.

Od ovih 10.000 potresa, građani su mogli osjetiti oko 1.000 njih.

"Ne isključujemo mogućnost jačih podrhtavanja tla, oni su veoma mogući", izjavio je Enzo Boschi, naučnik Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, za novinsku agenciju ANSA i objasnio da će neki od njih biti jačine preko 3 stepena po Richteru.

U centralnoj Italiji od prošlog ponedjeljka osjetilo se oko 1.000 podrhtavanja tla koji su imali jačinu 2,5 stepena i više.

Podsjećamo, razorni zemljotres od 5,8 stepeni po Richterovoj skali u ovoj zemlji odnio je 294 života, a na desetine hiljada ljudi ostavio bez krova nad glavom. Najviše je razorena regija Abruzzo, a zemljotres se osjetio i mnogo šire.