Naučnici upozoravaju
0

Zemlja se zagrijava: Ovog ljeta oboreno više od 400 rekorda najviših temperatura

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Analiza temperaturnih zapisa pokazala je da je tokom prošlog ljeta oboreno više od 400 rekorda najviših temperatura na sjevernoj hemisferi.

Rekordi su oboreni u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. augusta ove godine. Trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, a zatim u Francuskoj i Holandiji. Analizu je proveo kalifornijski klimatski institut Berkeley Earth.

Tokom ljeta je više od 1.200 mjesta na sjevernoj hemisferi bilo najtoplije do sada. Podaci su uključivali mjerenja i podatke meteroloških stanica na sjevernoj hemisferi u proteklih 40 godina.

Naleti toplotnih valova u Evropi u junu i julu ove godine oborili su brojne lokalne i svjetske rekorde. U Francuskoj je izmjereno rekordnih 46 stepeni celzija, a visoke temperature prvi put su zabilježene i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Holandiji.

"Ovo ljeto je veoma važno, jer su oboreni brojni rekordi. U određenim mjestima u Evropi zabilježene su najviše temperature u posljednjih 150 godina", kaže Robert Rohde, vodeći naučnik Berkeley Earth instituta.

Natprosječno toplo bilo je i u ostatku svijeta. Rekordne temperature izmjerene su i širom SAD-a, a u Japanu je od posljedica toplotnog udara preminulo 11 osoba.

BBC piše da su u julu ove godine oboreni svi temperaturni rekordi širom svijeta. Na globalnim nivou je temperatura porasla za 0,04 stepena celzija u odnosu na prethodno najtopliji mjesec u julu 2016. godine. Sve to je, isitču naučnici, znak da se Zemlja zagrijava.