Izvještaj UN-a
36

Zemlja će se zagrijati do 2,9 stepeni čak i uz trenutne preuzete klimatske obaveze

FENA
Obećanja država o smanjenju stakleničkih gasova, planetu Zemlju i dalje stavljaju na put zagrijavanja daleko iznad ključnih granica, potencijalno do katastrofalnih 2,9 stepeni Celzijusa više u ovom stoljeću, saopćile su Ujedinjene nacije u ponedjeljak, upozoravajući da smo "već sletjeli s puta".

Godišnji izvještaj Programa UN za životnu sredinu (UNEP) o nedostatku emisija objavljen je neposredno prije ključnih pregovora o klimi na COP28 u Dubaiju i poslužit će kao globalni odgovor na otrežnjujuće službene "procjene" dosadašnjeg neuspjeha u obuzdavanju zagrijavanja.

Kako se očekuje da će ova godina biti najtoplija u ljudskoj istoriji, UNEP je rekao da "svijet svjedoči uznemirujućem ubrzanju broja, brzine i obima oborenih klimatskih rekorda".

Uzimajući u obzir planove zemalja za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, UNEP je upozorio da je planeta na putu katastrofalnog zagrijavanja između 2,5 stepeni  i 2,9 stepeni Celzijusa do 2.100. godine.

Samo na osnovu postojećih politika i napora za smanjenje emisija, globalno zagrijavanje bi dostiglo 3 stepena.

Ali svijet nastavlja da pumpa rekordne nivoe stakleničkih gasova u atmosferu, s emisijama koje su porasle za 1,2 posto od 2021. do 2022. godine, rekao je UNEP, dodajući da je povećanje u velikoj mjeri uzrokovano sagorijevanjem fosilnih goriva i industrijskim procesima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na pregovore COP28, koji počinju 30. novembra, kako bi se sve strane složile oko "urgentne klimatske akcije".

"Lideri ne mogu nastavljati da okreću glavu i prave se da nismo u alarmantnoj situaciji. Iskočili smo iz svih kolosijeka", rekao je on, osuđujući "neuspjeh vodstva, izdaju ranjivih i ogromnu propuštenu priliku".

Rekao je da svijet "mora preokrenuti kurs" i pozvao na jasan signal na sastanku COP28 da se svijet priprema za odlučujući odmak od glavnih zagađivača - uglja, nafte i gasa.