Svijet
0

Zeman traži od EU da "stvarno zastraši" Rusiju

FENA
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Predsjednik Češke Miloš Zeman zatražio je u petak u Pragu od Evropske unije i NATO-a da umesto dosadašnjih "bu, bu, bu" deklaracija i sankcija odlučnim preventivnim akcijama "zastraši Rusiju" da ne krene dalje u Ukrajinu.

-Ja sam za efikasne, vrlo odlučne, u mnogim slučajevima preventivne akcije, zato što je preventiva uvijek jeftinija od gašenja požara. Vjerujem da će EU i NATO naći smjelosti za ono što se povremeno naziva zastrašivanje - kazao je danas Zeman u Pragu na međunarodnoj konferenciji povodom 10. godišnjice ulaska Češke u Evropsku uniju.

Predsjednik Češke ocijenio je da je Krim, koji, kako je podsjetio, ranije nikada nije pripadao Ukrajini, već izgubljen, ali je apelirao da se spriječi lančana reakcija koja bi nastala ako bi Rusija odlučila da anektira istok Ukrajine.

-Ne želim da izgledam kao ratni huškač ali ako bi ruske trupe ušle u Ukrajinu i okupirale, recimo, Odesu, invazija bi mogla da se nastavi zauzimanjem Pridnestrovlja ili Moldavije. Izazvala bi lančanu reakciju, efekat lavine koja bi se teško zaustavljala bez velikih gubitaka", kazao je Zeman, prenosi Beta.