Mađarska
0

Željeznički promet gotovo stao

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Željeznički promet u Mađarskoj je gotovo potpuno stao, djelimičan štrajk na budimpeštanskom aerodromu i dalje traje, a obustavu rada su najavili i vozači gradskih autobusa u mađarskoj prijestolnici.

Prema riječima predsjednika Slobodnog sindikata željezničkih radnika Istvána Gaska (Ištvana Gaška), svega osam posto zaposlenih na željeznici je u ponedjeljak ujutro došlo na svoje radno mjesto, pa je promet praktično paraliziran, a za vozove se ne zna kada će krenuti i da li će uopće stići na odredište.

Gaska nije želio precizirati koliko će obustava rada trajati, istakavši tokom gostovanja u jednoj TV emisiji da sve zavisi od toga da li će rukovodstvo Mađarske državne željeznice (MAV) sjesti za pregovarački sto.

Željezničari i dalje traže povećanje plaća, bolje uvjete rada, povlačenje odluke o zatvaranju tridesetak pruga i dio novca od privatizacije preduzeća za transport robe "Cargo", koje je MAV prodao Austrijancima.

Povremeni štrajk nastavljen je i na aerodromu Ferihegy kraj Budimpešte, koji traje već sedam dana. U ponedjeljak ujutro nešto prije sedam sati privremeno je zatvoren terminal 2-B i ne zna se kada će se kontrolori karata vratiti na šaltere.

Danas bi trebalo da bude donesena odluka da li će u četvrtak na pola dana biti potpuno blokiran gradski promet u glavnom gradu Mađarske, jer ističe rok koji je sindikat vozača autobusa dao rukovodstvu Budimpeštanskog prometog preduzeća (BKV) da ponudi rješenje za krizu u kojoj se firma nalazi već duže vrijeme.

Sindikat vozača, prenosi Tanjug, traži da se zakonski regulira finansiranje gradskog prometa u Budimpešti, da država poveća dotacije za BKV, da grad preuzme obavezu da plaća kamate na dug preduzeća od 80 milijardi forinti (oko 300.000 eura), da se bolje poslovanje firmi ne omogućava povećanjem cijena karata, već iz posebnog fonda i da BKV odmah dobije finansijsku injekciju od 30 milijarda forinti.