Jerusalem
31

Željeznička stanica blizu Zida plača nosit će ime Donalda Trumpa

Klix.ba
Donald Trump (Foto: Twitter)
Donald Trump (Foto: Twitter)
Izraelske vlasti su donijele odluku da željeznička stanica, čija izgradnja je u planu, u blizini Zida plača u Starom gradu u okupiranom Istočnom Jerusalemu, bude nazvana po aktuelnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Yisrael Katz, izraelski ministar za saobraćaj i komunikacije, prihvatio je preporuke o produženju buduće brze linije između Tel Aviva i Jerusalema do jevrejske četvrti Starog grada, kao i izgradnju stanice samo nekoliko metara od Zida plača.

Odlučeno je da se željeznička stanica na toj lokaciji zove Donald John Trump zbog, kako tvrde, njegove historijske i hrabre odluke da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela i njegovog doprinosa jačanju statusa Jerusalema kao glavnog grada jevrejskog naroda i države Izrael.

Inače, nova željeznička linija, čija će izgradnja biti završena 2018. godine, trebala bi spojiti dva najvažnija grada u zemlji za manje od pola sata.

Palestinci tvrde da pomenuti projekt predstavlja dio izraelske politike judaizacije Jerusalema.

Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Od tada se u različitim dijelovima svijeta održavaju protesti građana.