Svijet
0

Željeznička nesreća u Valenciji: 40 mrtvih, 47 povrijeđenih

FENA
Najmanje 40 osoba je poginula a 47 ih je povrijeđeno u jučerašnjoj nesreći podzemne željeznice u španskom gradu Valenciji kad je voz iskočio iz šina između dviju stanica, saopćila je u utorak policija.

Mediji navode da je oko stotinu pedeset ljudi evakuirano iz podzemne željeznice poslije nesreće.

Neki od povrijeđenih putnika nalaze se u kritičnom stanju, pa se strahuje da bi konačan broj poginulih mogao biti i veći, kazali su španski zvaničnici.

Glasnogovornik lokalne vatrogasne brigade saopćio je da su dva vagona iskočila iz šina u tunelu kod lokalne stanice Jesus.

Gradonačelnica Valencije Rita Barbera kazala je kako je riječ o "tragediji", te je isključila mogućnost terorističkog napada.

Uzrok nesreće, najgore ove vrste u historiji Španije, i dalje je nepoznat.

Zvaničnici, međutim, nagovještavaju da je do nesreće najvjerovatnije došlo zbog prebrze vožnje, neispravnih točkova i pukotina u tunelu podzemne željeznice.

Nesreća se dogodila na početku sedmice u kojoj Valenciju pohodi na hiljade katolika povodom održavanja Svjetskog susreta obitelji, koji će kulminirati za vikend dolaskom pape Benedikta XVI.

Spasiteljske ekipe cijelu su noć nastavile tragati za preživjelima, a vatrogasci su iz olupine voza izvlače tijela poginulih. Napori u kojima je angažirano oko 300 spasitelja, vatrogasaca i pripadnika posebne policijske jedinice iz Madrida nastavljaju se i danas.

Vlasti u španskom gradu Valenciji proglasile su trodnevnu žalost.