{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Želite li spasiti Zemlju, postanite vegetarijanac"

S
29.10.2009. u 19:49
0
6
"Želite li spasiti Zemlju, postanite vegetarijanac"
0
"Želite li spasiti Zemlju, postanite vegetarijanac"
Želite li ublažiti posljedice globalnog zagrijavanja, postanite vegetarijanac, poručio je lord Nicholas Stern, bivši glavni ekonomist Svjetske banke, a sada profesor na London School of Economics.
Široj svjetskoj javnosti poznat je kao autor tzv. Sternova izvještaja o klimi iz 2006. godine.

- Proizvodnja mesa povezana je s rasipanjem vode i dovodi do velike emisije stakleničkih plinova. To stvara ogroman pritisak na svjetske resurse, stoga je vegetarijanska prehrana bolja - izjavio je Stern u razgovoru za britanski Times povodom skore klimatske konferencije u Kopenhagenu.

Došlo je vrijeme da ljudi ozbiljno razmisle kako mogu smanjiti posljedice globalnog zagrijavanja, što uključuje i njihovu ishranu. Imam 61 godinu i moja se prehrana radikalno promijenila u odnosu na studentske dane - istaknuo je Stern koji je velikim dijelom prešao na vegetarijanstvo.

Veza između globalnog zagrijavanja i mesa

UN-ove procjene pokazuju da će se globalna proizvodnja mesa od 2001. do 2050. godine udvostručiti.

To će velikim dijelom biti posljedica promjena prehrambenih navika u novim gospodarskim silama poput Kine, Indije i Brazila gdje je konzumacija mesa u proteklih deset godina porasla 33 posto.

Da je uzgoj stoke i proizvodnja mesa velik izvor emisije stakleničkih plinova, potvrđuju sve znanstvene studije.

Primjerice, devet posto emisije ugljičnog dioksida i 18 posto ukupne emisije stakleničkih plinova povezane s ljudskom djelatnošću dolazi od uzgoja stoke. Krave, ovce, svinje i ostale životinje, koje uzgajamo radi mesa i mlijeka, daju 37-postotni doprinos emisiji metana koji ima čak 25 puta veći potencijal globalnog zagrijavanja od CO2.

Globalnom zagrijavanju najviše doprinose 1,4 milijarde krava i bikova na našoj planeti. Naučnici su izračunali da proizvodnja jednog kilograma govedine rezultira emisijom čiji je potencijal jednak oko 36,4 kilograma ugljičnog dioksida. To je veća emisija nego tokom tri sata vožnje automobilom, a potrošnja energije ista je kao kada bismo sijalicu snage 100 W ostavili da gori neprekidno 20 dana.

Proizvodnja jednog kilograma sira generira oko 20 kilograma ugljičnog dioksida, dok jedan kilogram svinjetine dovodi do emisije oko devet kilograma toga plina. Nasuprot mesu, povrće generira mnogo manje emisije: kilogram pšenice odgovaran je za 0,91 kilogram ugljičnog dioksida, a proizvodnja kilograma mrkve dovodi do ispuštanja 0,36 kilograma toga ozloglašenog plina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: