Jose Manuel Barroso
0

'Želimo da se Slovenija i Hrvatska dogovore'

FENA
Evropska komisija želi da Hrvatska i Slovenija nađu dogovorno rješenje za svoj granični spor kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a, izjavio je u utorak navečer u Strasbourgu predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso.

"Postoji hrvatsko-slovensko bilateralno pitanje i mi bismo htjeli da ga dvije zemlje riješe. Puno radimo s Hrvatskom kako bi mogla postati članicom EU-a. Pregovori napreduju, ali mi želimo da teško bilateralno pitanje dvije države riješe dogovorno", rekao je Barroso nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Barroso i Sanader sudjelovali su na sastanku zastupnika najveće političke skupine u Evropskom parlamentu - Evropske narodne stranke (ENP).

Na upit što ako Slovenija nastavi blokadu hrvatskih pregovora, Barroso je istaknuo da "ne treba biti negativan. Umjesto međusobnih optužaba treba pronaći rješenje".

Hrvatski premijer Sanader razgovarao je u utorak popodne s više čelnika najvažnijih političkih skupina u Evropskom parlamentu o rješavanju pitanja slovenske blokade.

"Ovo je bio vrlo naporan, ali i vrlo plodan dan. Kruna svega bio je susret s parlamentarcima iz najveće političke skupine, ENP-a", rekao je Sanader nakon sastanka zatvorena za javnost, prenijela je Hina.

Sanader je rekao da je desetak zastupnika uzelo riječ i poduprlo hrvatski prijedlog da se deblokiraju pregovaračka poglavlja i nađe rješenje prihvatljivo za obje strane.

"Prihvatljivo rješenje je ono koje počiva na pravnim argumentima, na međunarodnim konvencijama, a za to postoji tijelo UN-a, Međunarodni sud pravde u Haagu", rekao je Sanader.

Podsjetio da je taj sud u utorak donio presudu o graničnom morskom sporu između Rumunjske i Ukrajine, dodavši da bi to "trebao biti dodatan poticaj našim slovenskim prijateljima da deblokiraju pregovore, da dvije državne komisije završe posao i da idemo pred Međunarodni sud pravde".

Predsjednik političke skupine EPP-a Joseph Daul pozdravio je hrvatski prijedlog da se problem riješi pred sudom, istaknuvši kako "želi da Hrvatska uđe u EU što je prije moguće".