Odgovor predsjednika
9

Zelenski se obrušio na Berlusconija: Hvala Bogu da ruski "partner" nije došao pred njegovu kuću

B. H.
Zelenski sa italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni (Foto: EPA-EFE)
Zelenski sa italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obrušio se na bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija. On je na marginama summita EU-a rekao da se ne bi sastao sa Zelenskim da je još uvijek na mjestu talijanskog premijera.
Berlusconi je tada kazao da je Zelenski prestao "napadati" dvije regije u istočnoj Ukrajini, ruske invazije uopće ne bi bilo.

"Niko nije svaki dan bombardovao kuću gospodina Berlusconija raketama i hvala Bogu da njegov partner iz Ruske Federacije nije došao u njegovo dvorište u tenku i nije 'eliminirao' njegovu rodbinu i prijatelje", odgovorio je Zelenski.

"Mislim da gospodin Berlusconi nije ustao u tri ujutro zbog nestanka struje i počeo prati rublje, kuhati dva dana unaprijed za svoju djecu, jer sljedeća dva ili tri dana jednostavno struje neće biti zbog velike bratske ljubavi ruskog naroda", dodao je.

Ukrajinski predsjednik istakao je nakon sastanka s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, koja je posjetila Kijev, da želi da se "ovo nikada ne dogodi u Italiji i niko to ne doživi, ​​jer je to samo velika tragedija".

Prema njegovim riječima, Berlusconi bi trebao doći u Ukrajinu kako bi "svojim očima vidio šta se tamo događa".

"Ako političar ili nepolitičar dođe vidjeti što se ovdje dogodilo, kakve je krvave tragove ostavila Ruska bratska federacija, onda ćemo komunicirati na istom niovu", istakao je Zelenski.

Kako piše portal Politico, Meloni je pokušala ublažiti napetosti, ističući da su zastupnici Berlusconijeve stranke uvijek podržavali mjere pomoći Kijevu prilikom glasovanja u parlamentu.

"Poraz Ukrajine bio bi uvod u moguću invaziju na druge evropske države, to je ono što se neki u Evropi prave da ne razumiju", rekla je.

Berlusconi se prethodno hvalio prijateljstvom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije ruske invazije na Ukrajinu, pisala je ranije agencija Reuters.

Prošlog septembra izazvao je pomutnju kada je kazao da su Putina u rat gurnuli "ruski narod, njegova stranka i njegovi ministri" te da je odgovarao na pozive proruskih separatista. Osim toga, rekao je da Putin želi zamijeniti vlast u Kijevu s "vladom pristojnih ljudi".