Rat u Ukrajini
184

Zelenski: S Putinom sam spreman razgovarati o Donbasu i Krimu, ali uz sigurnosne garancije

V. K.
Ukrajinski lider Volodimir Zelenski (Foto: Suspilne)
Ukrajinski lider Volodimir Zelenski (Foto: Suspilne)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ukrajinski medij Suspilne govorio je o nastavku pregovora između Rusije i Ukrajine te je poručio kako će se rezultati razgovora morati potvrditi i kroz referendum.

U kontekstu eventualnog ulaska Ukrajine u NATO, Zelenski je govorio i o tome da li država razmišlja o eventualnom odustajanju od jače saradnje s alijansom.

"Ja bih ovom pitanju pristupio kao dizanju tegova. Postoji nekoliko pristupa. Mislim da ne možete odmah podići 200 kilograma. Mi u ovom trenutku iznad svega imamo težinu ljudskih života. Rusija nam je susjed. Postoji NATO, postoji naša želja u Ustavu, a postoje i nejasnoće unutar NATO-a kada je riječ o našem ulasku u alijansu. Moramo pronaći format u kojem ćemo razumjeti sve to", rekao je Zelenski.

Poručio je kako je definitivno stigao trenutak za sastanak s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

"Mislim da je ovo vrijeme za moj sastanak s ruskim predsjednikom. Bez toga, nećemo u potpunosti razumjeti šta su oni spremni učiniti kako bi zaustavili rat. To su veoma ozbiljne stvari", poručio je ukrajinski lider u intervjuu za Suspilne.

Naglašava kako Ukrajina ne može ispunjavati ruske ultimatume tokom pregovora.

"Nećemo to moći fizički uraditi. Izgubili smo ljude. Svi moramo biti uništeni kako bi se ruski ultimatumi ostvarili. Ultimatumi su loša stvar jer vode u genocid i uništenje ukrajinskog naroda. Dakle, mora postojati dijalog. Mi smo za mir. Koliko god bilo teško, bolje je od rata. Može se naći kompromis u dijalogu", mišljenja je Zelenski.

Između ostalog, Zelenski je govorio i o budućem statusu Donbasa i Krima.

"To je teška priča za sve. Da bismo razgovarali o tome, moramo napraviti ovaj prvi korak koji se tiče sigurnosnih garancija. Na prvom sastanku s Putinom spreman sam da pokrenem ova pitanja. Naravno, razgovarali bismo i o ustavnim promjenama, promjenama zakona kada je riječ o garantovanju sigurnosti", ističe Zelenski.

Ipak, pojašnjava kako će o donošenju odluka svoju ulogu imati i građani Ukrajine.

"Objasnio sam pregovaračkim grupama. Kada pričate o svim tim promjenama, one mogu biti historijske. Narod će morati odgovoriti na određene formate kompromisa", poručio je ukrajinski predsjednik.

Na kraju, jasno je naglasio kako Ukrajina nije u ratu s Rusijom i s ruskim narodom.

"Niko nije u ratu s Rusijom. Oni su došli ovdje i ratuju s Ukrajinom, a mi se konkretno borimo protiv ruske vojske, vojnika i oficira. Naše trupe nisu ušle na njihovu teritoriju uprkos tome što se radi o invaziji", zaključio je Zelenski.