Protivzračni sistem
83

Zelenski priznao: Najveća termoelektrana u regiji Kijeva je uništena jer je Ukrajini nestalo projektila

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je da su Rusi uspjeli da unište Termoelektranu Tripilja (TE) jer je Ukrajini u potpunosti ponestalo projektila za odbranu usljed nedostatka pomoći saveznika.

Zelenski je kazao da se Izrael ne bi mogao odbraniti od masovnog iranskog napada da nije imao pomoć saveznika.

"Mnoge su stvari koje, iskreno govoreći, nedostaju Ukrajini. Ali ovo je demonstracija saveznika ne na papiru, već u vazduhu, ne na papiru, već na terenu, na djelu", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina brani svoje nebo samostalno.

Naglasio je da saveznici Ukrajini obezbjeđuju različitu opremu, ali da postoji deficit.

"Dat ću vam jedan primjer, vrlo jednostavan primjer, TE Tripilja. Struja u Kijevskoj oblasti zavisi od toga. Jedanaest projektila je bilo usmjereno ka njoj. Prvih sedam smo oborili. Četiri su uništile TE Tripilja. Zašto? Zato što smo mi imali nula projektila, ponestalo nam je svih projektila", rekao je predsjednik.:

Dan ranije, Zelenski je, nakon sastanka Štaba vrhovnog vrhovnog komandanta, izjavio da zapadne zemlje mogu pomoći Ukrajini u odbrani od ruskih napada kao što su pomagale Izraelu tokom iranskih udara.

Bijela kuća je objavila da su Sjedinjene Američke Države odbile bilo kakvo borbeno učešće u ratu u Ukrajini. Stoga neće oboriti dronove iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija, kao što su to uradili sa saveznicima tokom vikenda u Izraelu.