Megalomanski ciljevi
516

Zelenski poslao upozorenje: Rusija se ne namjerava zaustaviti na osvajanju Ukrajine

V. K.
Volodimir Zelenski (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Volodimir Zelenski (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako se Rusija gotovo pa sigurno neće zadržati samo na invaziji na Ukrajinu te da su u opasnosti i druge zemlje.
Izjava ukrajinskog predsjednika dolazi samo nekoliko sati nakon što je zamjenik komandanta Centralnog vojnog okruga Ruske Federacije Rustam Minekajev poručio kako Rusija ima za cilj uspostavljanje kontrole nad Donbasom, jugom Ukrajine te uvezivanje s moldavskom regijom Pridnjestrovlje.

Kao razlog za ovakav plan, komandant je naveo kako postoje informacije da su povrijeđena prava govornika ruskog jezika u Moldaviji.

"Da budem iskren, teritorija na kojoj Rusija treba da vodi računa o pravima ruskog govornog područja je sama Rusija. Gdje nema slobode govora, nema slobode izbora. Tu siromaštvo napreduje i ljudski život je bezvrijedan. Kada dolaze da ratuju kod nas, kradu stvari koje barem liče na normalan život. Znate da su pričali o svom najvećem snu - vidjeti Pariz i umrijeti. Njihovo ponašanje je sada šokantno. Njihov san je da ukradu toalet papir i umru", rekao je Zelenski.

U svom obraćanju, ukrajinski predsjednik se također zahvalio Velikoj Britaniji i premijeru Borisu Johnsonu koji je najavio ponovno otvaranje ambasade ove države u Kijevu.

"Zahvalan sam našim britanskim prijateljima na danas objavljenoj simboličnoj odluci da se ambasada vrati u Kijev. Velika Britanija je postala dvadeset i prva država koja je vratila diplomatsko predstavništvo u naš glavni grad. To pokazuje da mi nismo jedini koji vjeruju u pobjedu života nad smrću", poručio je Zelenski.