Pitanje manastira
0

Zelenski nakon akcija protiv crkve pod utjecajem Rusije: Ukrajina traži duhovnu nezavisnost

F. H.
Manastir Pechersk Lavra je star 980 godina (Foto: Shutterstock)
Manastir Pechersk Lavra je star 980 godina (Foto: Shutterstock)
Kaznene mjere Ukrajine protiv ogranka pravoslavne crkve povezane s Rusijom dio su nastojanja da se postigne "duhovna nezavisnost", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensko.
Zelenski i drugi ukrajinski lideri optužili su Ukrajinsku pravoslavnu crkvu- Moskovska patrijarišija, koja je pod crkvenom jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, za podrivanje ukrajinskog jedinstva i saradnju s Moskvom.

Vlasti su prošlog petka naredile crkvi da napusti svoju bazu u 980 godina starom kompleksu samostana Pechersk Lavra, što je potaklo ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila da zatraži od pape Franje i drugih vjerskih vođa da pomognu u zaustavljanju represije.

"Još jedan korak prema jačanju naše duhovne nezavisnosti poduzet je ove sedmice", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, ne referirajući se izravno na nalog.

Ukrajinci su, rekao je, pozitivno reagirali.

"Nastavit ćemo ovaj pokret", rekao je. "Nećemo dopustiti terorističkoj državi nikakvu priliku da manipulira duhovnim životom našeg naroda, da uništi ukrajinske svetinje - naše Lavre - ili da iz njih ukrade vrijednosti."

Kiril je snažno podupirao rusku invaziju na Ukrajinu. U apelu je pozvao vjerske poglavare i međunarodne organizacije da "učine sve kako bi spriječili nasilno zatvaranje samostana".

Služba sigurnosti Ukrajine od oktobra provodi pretrese crkava UPC-a, nametnula je sankcije njenim biskupima i finansijskim podupirateljima te otvorila kaznene slučajeve protiv desetine svećenika.

Crkveni dužnosnici kažu da su to mjesto i milioni njegovih vjernika žrtve lova na vještice.

Pravoslavlje je primarna vjera u Ukrajini, a crkva povezana s Moskvom takmiči se za vjernike s nezavisnom pravoslavnom crkvom, osnovanom nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., ali koju je crkvena hijerarhija priznala tek 2018.

Ukrajinsko ministarstvo kulture dalo je crkv povezanoj s Moskvom da do 29. marta da napusti manastirski kompleks Pechersk Lavra.