Elektrana Zaporožje
197

Zelenski izjavio da je svijet "za dlaku" izbjegao radijacijsku nesreću

S. H.
Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini
Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini
Najveća nuklearna elektrana u Evropi - Zaporožje jučer je nakratko ostala bez električne energije, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je kazao da je svijet za dlaku izbjegao radijacijsku nesreću.

Nuklearna elektrana Zaporožje, koju je okupirala ruska vojska nakratko je isključena sa ukrajinske električne mreže, što je stvorilo rizik od radijacijske nesreće, potvrdio je to predsjednik Zelenski, prenosi BBC.

On je dodao da je elektrana u Zaporožju mogla sigurno da radi samo zbog rezervnog pokretanja struje.

Nešto ranije su požari oštetili nadzemne dalekovode i prekinuli rad postrojenja.

Posljednjih sedmica sve je veća zabrinutost u Evropi zbog borbi u blizini kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje, koja je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

"Da se dizel agregati nisu uključili, da automatizacija i naše osoblje elektrane nisu reagovali nakon nestanka struje, tada bismo već bili primorani da prevaziđemo posljedice radijacijske nesreće", izjavio je Zelenski.

Štetu su izazvali požari za koje je ukrajinska državna nuklearna agencija rekla da su u četvrtak ometali dalekovode koji povezuju elektranu, privremeno isključivši Zaporožje iz nacionalne mreže po prvi put u historiji.

"Kao rezultat toga, dvije radne jedinice stanice su isključene iz mreže", rekli su zvaničnici Kijeva.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da je "sigurno napajanje iz mreže izvan lokacije ključno za osiguranje nuklearne sigurnosti".

Rusko granatiranje

Satelitski snimci snimljeni u srijedu pokazuju veliki požar koji gori u neposrednoj blizini nuklearnog kompleksa.

Foto: BBC
Foto: BBC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za štetu je okrivio rusko granatiranje, a u svom obraćanju optužio je Moskvu da je Ukrajinu i Evropu stavila na korak od katastrofe.

Međutim, lokalni ruski guverner Jevgenij Balicki okrivio je ukrajinsku vojsku za granatiranje područje oko nuklearne elektrane, optužujući je da su kao rezultat toga izazvali nestanke struje u regiji.

Nivoi radijacije u blizini elektrane ostali su normalni uprkos tome što je nuklearni kompleks u Zaporožju ostao bez glavnog napajanja električnom energijom.

Dodaje se da je svih šest nuklearnih reaktorskih jedinica ostalo isključeno iz električne mreže uprkos tome što je linija obnovljena kasnije.

Nuklearna elektrana obično isporučuje jednu petinu ukupne ukrajinske električne energije - tako da bi njeno dalje isključenje iz nacionalne mreže predstavljalo ozbiljne izazove za Ukrajinu.

Podsjetimo, ovu nuklearnu elektranu zauzele su ruske vojne snage početkom marta, ali njome i dalje upravljaju ukrajinski nuklearni tehničari.

Kremlj je signalizirao da će dozvoliti međunarodnim inspektorima da posjete kompleks - ali dok se to ne dogodi, teško je provjeriti šta se dešava na terenu.

"Skoro svaki dan dolazi do novog incidenta u ili u blizini nuklearne elektrane Zaporožje. Ne možemo priuštiti da gubimo više vremena", rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

To dolazi usred tvrdnji Kijeva da bi Moskva mogla namjerno da preusmjeri struju iz okupirane nuklearne elektrane kako bi je ponovo spojila na rusku električnu mrežu.