Pomenuo i Gazu
42

Zelenski bio na iftaru s predstavnicima muslimana: "Odajem priznanje musimanskim ratnicima"

B. H.
Foto: X.com
Foto: Ured predsjednika Ukrajine
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, zajedno s pripadnicima vojske Ukrajine, koji ispovijedaju islam, čelnicima Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, te predstavnicima muslimanske zajednice učestvovao je na tradicionalnom iftaru.

Događaj se održao na području Vjerske uprave muslimana Krima i nastavak je tradicije održavanja iftara, koju je na državnom nivou pokrenuo predsjednik Ukrajine 2023. godine.

"Prošle godine pokrenuli smo novu tradiciju – da zajedno proslavimo sveti ramazan. Političko vodstvo naše zemlje, vojna komanda, predstavnici ukrajinske muslimanske zajednice, Medžlis krimsko-tatarskog naroda, diplomatski kor – svi zajedno. Jako mi je drago što smo danas ovdje u istom sastavu. Jedinstvo je uvijek važno, posebno kada je život zasjenjen ratom i udarima zla", rekao je Volodimir Zelenski.

Šef države je izrazio zahvalnost svim prisutnima, onima koji se bore, rade za Ukrajinu, koji pomažu zemlji i ne pokoravaju se zlu.

"Želio bih odati priznanje muslimanskim ratnicima – svima onima koji su dio obrambenih i sigurnosnih snaga Ukrajine koji brane našu zemlju, našu slobodu. Zahvaljujem svakom našem ratniku na njihovoj hrabrosti. Zahvaljujem svima koji donose oslobođenje cijele naše zemlje a naš Krim bliže", naglasio je predsjednik.

Uz Zelenskog iftarili su i ukrajinski muslimanski vojnici koji trenutno brane zemlju u sastavu Oružanih snaga Ukrajine. Predsjednik je uručio ordene Bogdana Hmjelnickog III stepena i ordene "Za hrabrost" III stepena obavještajcima, artiljercima, mitraljezcima i pripadnicima jurišnih snaga koji su iskazali hrabrost i nesebičnost u obrani suvereniteta i teritorije Ukrajine. integritet.

Predsjednik Ukrajine poželio je mir i spokoj onim narodima koji su zbog neprijateljstava lišeni normalnog života i sigurnosti: ljudima u Siriji, Gazi, Libiji, Sudanu.

"U Ukrajini želimo svima koji cijene život stvarnu zaštitu. Želimo pravedan mir svim narodima čije domove uništava rat. Želimo pravdu našoj državi Ukrajini i svim drugim narodima. Neka ovo vrijeme ramazana podupre sve nas – naš narod i našu zemlju. I neka naše jedinstvo ostane čvrsto", rekao je Zelenski.

Lider krimskotatarskog naroda Mustafa Džemilev izrazio je zahvalnost predsjedniku Ukrajine, svim prisutnima, kao i svim borcima koji s oružjem u rukama brane zemlju.

"Vi sada ispunjavate ne samo svoju građansku nego i vjersku dužnost. Uostalom, prema načelima islama, rat za svoju Domovinu je dužnost svakog muslimana", kazao je Džemilev.

Lider krimskotatarskog naroda izrazio je uvjerenje da će se kazna za sve učinjeno zlo sigurno vratiti onima koji su krivci za ovaj rat. Istovremeno, Mustafa Džemilev je zahvalio svim zemljama svijeta koje danas pomažu u zaštiti ukrajinskog naroda.

Poželio je da sveti mjesec ramazan postane još jedna prilika za veću konsolidaciju cjelokupnog ukrajinskog naroda za pobjedu nad neprijateljem.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov naglasio je da se hiljade muslimana bore u redovima ukrajinskih oružanih snaga, a ovo je treći ramazan od početka invazije punog opsega, koji oni provode u rovovima, štiteći budućnost naše zemlje. zemlja.

"Veoma smo zahvalni našim ratnicima koji zajedno tjeraju neprijatelja s naše zemlje, braneći pravdu i mir. Naše molitve su uz one koji su poginuli za slobodnu Ukrajinu. Molim Svevišnjeg da nam podari pobjedu nad okupatorom što prije moguće. Kako bismo što prije oslobodili našu Domovinu i svoj narod i osigurali vladavinu prava za sve naše sugrađane od Jalte do Černigova, od Luganska do Užgoroda", naglasio je Rustem Umerov.