Crni scenario za Evropu
101

Zelenski: Bez pomoći, Rusija će osvojiti Ukrajinu, a onda slijedi rat Moskve i NATO-a

B. H.
Foto: Ured predsjednika Ukrajine
Foto: Ured predsjednika Ukrajine
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u srijedu u Davosu na opasnost koja proizlazi iz daljnjeg odgađanja zapadne pomoći.
"Ukrajina će nastaviti borbu, ali bez finansijske pomoći Rusija će moći osvojiti Ukrajinu. A čim Rusi osvoje Ukrajinu, uslijedit će rat između Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Rusije", rekao je Zelenski tokom samita Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj.

Kako je dodao, ruski predsjednik Vladimir Putin već razmišlja o takvom napadu na NATO.

"Direktna posljedica nedovoljne podrške Zapada bit će slabljenje na bojnom polju, gdje će Ukrajina imati ogroman nedostatak artiljerije", objasnio je Zelenski.

Upozorio je da će i protuzračna odbrana biti slabija zbog nestalih projektila te da će biti veliki broj mrtvih i ranjenih.

"U slučaju poraza Ukrajine Evropi neće prijetiti samo novi tokovi izbjeglica, već će biti obustavljena i opskrba žitom i strujom", upozorio je ukrajinski čelnik.

Ukrajina se uz pomoć Zapada gotovo dvije godine brani od ruske invazije. Prema izračunima njemačkog Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela, ukupna pomoć Ukrajini već je premašila 240 milijardi eura.

Slanje milijardi dolara nove pomoći od svog najvažnijeg saveznika, Sjedinjenih Američka Država, povezano je s političkom svađom u Kongresu.

Evropska unija također ne može pokrenuti planirani program pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, jer ga je blokirala Mađarska.