Svijet
0

Zeleno svjetlo sporazumu "otvoreno nebo" između EU-a i SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri prometa iz Evropske unije dali su zeleno svjetlo historijskom zračnom sporazumu kojim se liberaliziraju transatlantski letovi između EU-a i SAD-a, ali su odbili da se on počne primjenjivati 30. marta 2008. godine.

Sporazum "otvoreno nebo" bi trebalo da bude potpisan na samitu EU - SAD koji je planiran za 30. april, precizirali su ministri na konferenciji za štampu.

Sporazum je trebalo da se počne primjenjivati 28. oktobra ove godine. Njemački ministar prometa Wolfgang Tiefensee je precizirao na konferenciji za štampu da je EU vodila računa o zahtjevu Velike Britanije i odgodila datum primjene sporazuma.

London je želio period tranzicije do maja 2008. godine za unosni aerodrom Heathrow, kada je predviđeno otvaranje petog terminala, saoćilo je nekoliko evropskih izvora.

EU je saopćila da je predviđena druga faza pregovora kako bi se postiglo više ravnoteže u ključnim domenima, kao što je vlasništvo američkih kompanija.

"To je dobar sporazum, dobar za putnike i dobar za zračne kompanije", komentirao je povjerenik za promet Jacques Barrot.