Okružen pristašama
0

Zelaja simbolično boravio u Hondurasu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svrgnuti predsjednik Hondurasa Manuel Zelaja napravio je sinoć nekoliko simboličnih koraka na teritoriji svoje zemlje, ali je ustuknuo pred mogućim sukobom sa pripadnicima honduraskih snaga bezbjednosti, koji su čekali da ga uhapse.

Svrgnuti lider je, noseći svoj prepoznatljivi šešir, nakratko prešao u Honduras iz malog grada Las Manos, na granici sa Nikaragvom.

Američka državna tajnica Hilary Clinton opisala je ovaj potez kao "nesmotren".

Zeleja je prišao lancu koji razdvaja dvije latinoameričke države, prekoračio granicu i na trenutak držao lanac iznad svoje glave, simbolizujući trijumf. Usput je davao intervju uživo putem telefona.

On je potom dodirnuo znak na kome piše "Dobro došli u Honduras", ali je rekao da neće ići dalje iz poštovanja prema vojničkim principima. Vojnici i policajci stajali su samo nekoliko metara dalje.

Zelaja se potom vratio na teritoriju Nikaragve, a jedan njegov saradnik izjavio je da će tokom dana ponovo pokušati da uđe u Honduras.

Zelaja je svrgnut i poslat u egzil 28. juna, poslije kritika zbog sklapanja saveza sa predsjednikom Venecuele Ugom Čavesom, velikim protivnikom SAD.
Nova vlast koja ga je zamijenila insistira da je smjena bila legalna, jer je Zelaja pokušavao da produži predsjednički mandat, zbog čega bi se suočio sa optužnicom u slučaju da se vrati u zemlju.