Čelnik UN-a
5

Zeid: Čelnica Mijanmara Suu Kyi treba podnijeti ostavku zbog nasilja nad Rohinjama

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odlazeći čelnik UN-a za ljudska prava tvrdi da de facto čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi treba podnijeti ostavku zbog nasilne kampanje vojske protiv Rohinja muslimanske manjine u protekloj godini.

Zeid Ra'ad al Hussein izjavio je za BBC da bi dobitnica Nobelove nagrade za mir trebala razmotriti da radije bude vraćena u kućni pritvor nego da opravdava akcije vojske.

U novom izvještaju UN-a navodi se da se mijanmarska vojska treba istražiti zbog genocida.

Mijanmar je odbacio taj izvještaj kao jednostran.

Vojska te zemlje s budističkom većinom - koja je optuživana za sistematsko etničko čišćenje - ranije je negirala da je učinila bilo šta nezakonito.

Izvještaj UN-a, objavljen u ponedjeljak, krivi Suu Kyi, dugogodišnju čelnicu prodemokratskog pokreta, što nije uspjela da spriječi nasilje.

"Ona je bila u poziciji da učini nešto", izjavio je Hussein u intervjuu s novinarkom BBC-ja Imogen Foulkes.

"Ona je mogla ostati tiha - ili još bolje, mogla je podnijeti ostavku. Nije bilo potrebe da postane glasnogovornica burmanske vojske. Nije morala govoriti te stvari koje su bile vrh ledenog brijega u kampanji dezinformacija. To su bile izmišljotine" , kazao je.

"Ona je mogla izjaviti kako je spremna da ostane nominalna čelnica zemlje, ali ne pod tim uslovima. Mogla je reći "puno vam hvala, ali ja ću podnijeti ostavku, vratit ću se u kućni pritvor, ali ja ne mogu biti saučesnica u tim kršenjima ljudskih prava", izjavio je Hussein.

Između 1989. i 2010. Suu Kyi je provela oko 16 godina u kućnom pritvoru u vrijeme vojne vlade.

Nobelov komitet objavio je u srijedu da se Suu Kyi ne može oduzeti Nobelova nagrada za mir koju je dobila u 1991.