Svijet
0

Zdravstveno stanje vatrogasca Lučića zadovoljavajuće

FENA
Opće stanje 22-godišnjeg vatrogasca Frane Lučića iz Tisnog, teško stradalog u požaru na Kornatu, zadovoljavajuće je, dok je 23-godišnji Vodičanin Ante Juričev Mikulin i dalje vrlo teško, a obojica su još uvijek životno ugrožena, izvijestili su doktori na redovitoj konferenciji za novinare u splitskoj Kliničkoj bolnici.

Frane Lučić prebrodio je akutnu fazu u kojoj su mu stabilizirane vitalne funkcije, rekao je voditelj anestezije Odjela za intenzivno liječenje dr. Ante Ujević. Dodao je kako je Lučiću obavljena potpuna nekrektomija te da mu je vlastita koža presađena na trećini izgorenih dijelova tijela, a ostatak je prekriven umjetnom.

Slijedi faza borbe za život u kojoj će prevladavati mjere održavanja dobrog općeg stanja i sprječavanja infekcije koja bi ga mogla ugroziti, kazao je dr. Ujević.

"Najveća je opasnost od generalizirane infekcije, a to je sepsa - smrtonosna bolest", istaknuo je voditelj Odjela plastične kirurgije dr. Ivan Utrobičić pojasnivši kako se sepsa sprječava lokalnim mjerama, antibiotskom terapijom i općim potpornim mjerama.

Stanje Ante Juričeva Mikulina je nepromijenjeno, što znači da je vrlo teško s oslabljenom funkcijom bubrega i pluća zbog čega je na kontinuiranoj dijalizi i respiratoru, a arterijski tlak održava mu se lijekovima. Vrlo je teško i životno mu je ugrožen.