{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbogom anonimnosti na internetu?

S
9.10.2008. u 13:00
0
0
Zbogom anonimnosti na internetu?
0
Zbogom anonimnosti na internetu?
Lideri zemlje s najviše internet korisnika na svijetu, Južne Koreje, izjavili su da traže zakonsko rješenje da ukinu anonimnost svojih korisnika i sprovedu zakon o cenzuri informativnih portala, što je izazvalo veliku javnu debatu građana.
Dok vlade zemalja širom svijeta ukazuju na važnost interneta u svakodnevnom životu i bave se "tamnim" stranama interneta kao što su pornografija, pedofilija i kriminal, južnokorejske vlasti apsurdno se protive internetskoj anonimnosti, prenosi The Guardian.

Južnokorejska javnost ne vjeruje u sprovođenje ovih zakona, i slažu se oko činjenice da bi ova incijativa, ako propadne, mogla uzrokovati veliku pobunu i srušiti sadašnju vladu.

Južna Koreja je zemlja s najviše internet korisnika po broju stanovnika, čak 97% domaćinstava ima brzu internet konekciju, dok za usporedbu u Velikoj Britaniji internet konekciju ima tek 65% domaćinstava.

Pored uvođenja pravila kao što su pravo ime i prezime i drugi lični podaci prilikom kreiranja profila na internetu, te zakona po kojem će internetski mediji biti zakonski regulisani i odgovorni vlasti kao i tradicionalni mediji, južnokorejska vlada će uvesti obavezne časove u osnovne škole o etici i korištenju interneta.

Također, Korejska regulatorna komisija za komunikacije vršiće cenzuru "neprihvatljivih" članaka i provjeravati autentičnost identiteta korisnika.

"Internet je u Južnoj Koreji izvukao ono najgore na površinu. Gadi mi se, čak me i vrijeđa ponašanje na internetu", izjavila je autorica sociološke istraživačke studije o internetu, dr. Youngmi Kim.

Naučnici ovaj fenomen nazivaju "infodemijom" i svijetom u kojem stalno cirkuliraju informacije bilo kakvog sadržaja, koje često mogu biti lažne i uznemirujuće.

No, zaposlenici najvećeg južnokorejskog informativnog portala, OhmyNews International, izjavili su da vlada želi kontrolu nad internetom po uzoru na reality show "Big Brother" zbog straha od slobodnog javnog mišljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: