Južna Koreja
0

Zbogom anonimnosti na internetu?

Sarajevo-x.com
Lideri zemlje s najviše internet korisnika na svijetu, Južne Koreje, izjavili su da traže zakonsko rješenje da ukinu anonimnost svojih korisnika i sprovedu zakon o cenzuri informativnih portala, što je izazvalo veliku javnu debatu građana.

Dok vlade zemalja širom svijeta ukazuju na važnost interneta u svakodnevnom životu i bave se "tamnim" stranama interneta kao što su pornografija, pedofilija i kriminal, južnokorejske vlasti apsurdno se protive internetskoj anonimnosti, prenosi The Guardian.

Južnokorejska javnost ne vjeruje u sprovođenje ovih zakona, i slažu se oko činjenice da bi ova incijativa, ako propadne, mogla uzrokovati veliku pobunu i srušiti sadašnju vladu.

Južna Koreja je zemlja s najviše internet korisnika po broju stanovnika, čak 97% domaćinstava ima brzu internet konekciju, dok za usporedbu u Velikoj Britaniji internet konekciju ima tek 65% domaćinstava.

Pored uvođenja pravila kao što su pravo ime i prezime i drugi lični podaci prilikom kreiranja profila na internetu, te zakona po kojem će internetski mediji biti zakonski regulisani i odgovorni vlasti kao i tradicionalni mediji, južnokorejska vlada će uvesti obavezne časove u osnovne škole o etici i korištenju interneta.

Također, Korejska regulatorna komisija za komunikacije vršiće cenzuru "neprihvatljivih" članaka i provjeravati autentičnost identiteta korisnika.

"Internet je u Južnoj Koreji izvukao ono najgore na površinu. Gadi mi se, čak me i vrijeđa ponašanje na internetu", izjavila je autorica sociološke istraživačke studije o internetu, dr. Youngmi Kim.

Naučnici ovaj fenomen nazivaju "infodemijom" i svijetom u kojem stalno cirkuliraju informacije bilo kakvog sadržaja, koje često mogu biti lažne i uznemirujuće.

No, zaposlenici najvećeg južnokorejskog informativnog portala, OhmyNews International, izjavili su da vlada želi kontrolu nad internetom po uzoru na reality show "Big Brother" zbog straha od slobodnog javnog mišljenja.