Svijet
0

Žbogar imenovan posebnim predstavnikom EU na Kosovu

FENA
Vijeće Evropske unije imenovalo je u srijedu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara za posebnog predstavnika EU-a na Kosovu za razdoblje od 1. februara ove godine do 30. juna 2013.

Žbogar će na Kosovu imati dvostruku ulogu - kao šef Ureda EU-a na Kosovu i kao posebni predstavnik EU-a.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton imenovala je Žbogara za evropskog ambasadora na Kosovu još 21. decembra prošle godine, a sada ga je Vijeće imenovalo i posebnim predstavnikom.

"Posebni predstavnik EU-a radit će na promicanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, što će pridonijeti stabilnosti i regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu. Njegova će zadaća biti pružanje savjeta u političkom procesu, jačanje prisustva EU-a na Kosovu te osiguranje koherentnosti i učinkovitosti. On će podržavati kosovski put prema EU-u, što je u skladu s evropskom perspektivom regije. Posebni predstavnik će pridonijeti razvoju i jačanju ljudskih i temeljnih prava na Kosovu", kaže se u saopćenju Vijeća.

Catherine Ashton ističe da Žbogar dobro poznaje regiju i ima bogato diplomatsko iskustvo.

"Imenovanje Žbogara, koji će imati dvostruku ulogu, jasan je signal važnosti koju EU pridaje evropskoj budućnosti regije", rekla je Ashton.

Žbogar je karijerni diplomat, koji je prije dužnosti ministra vanjskih poslova, obnašao diplomatske dužnosti u Pekingu, Washingtonu i New Yorku.