U rizičnoj grupi
26

Zbog zaštite Trumpa: Ko ima temperaturu višu od 37,6, ne može u Bijelu kuću

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zbog svoje starosti, 73-ogodišnji američki predsjednik u povećanom je riziku od komplikacija uslijed koronavirusa.

Od ponedjeljka su pooštrene mjere zaštite američkog predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea od moguće zaraze koronavirusom. Svi posjetitelji i predstavnici medija bit će prisiljeni podvrgnuti se mjerenju temperature prije ulaska u Bijelu kuću. Kome temperatura bude prelazila 37,6, bit će zabranjen pristup. Tokom vikenda jednom novinaru nije dopušteno da sudjeluju na Trumpovoj konferenciji za medije jer mu je izmjerena temperatura od 38 stepeni, prenosi news.com.au.

Donald Trump je prethodno bio u kontaktu s osobama za koje se ispostavilo da su pozitivne na Covid-19, uključujući i predstavnika za medije brazilskog šefa države. Trump je dugo odbijao i sam se testirati, dok nije popustio krajem prošle sedmice. U subotu je objelodanjeno da nije zaražen. Ipak, zbog svoje starosti je 73-godišnji američki predsjednik u povećanom riziku od komplikacija uslijed koronavirusa.

Kod većine ljudi simptomi su bolesti blagi ili umjereni, poput kašlja i groznice, ali kod starijih i kroničnih bolesnika može doći do upale pluća sa smrtonosnim posljedicama. Bijela kuća je već ukinula veliki broj uobičajenih aktivnosti pa su tako otkazani svi značajniji događaji do kraja marta. Predstavnici medija u dvorani za konferencije za medije sjede s praznim sjedalima udaljenosti između sebe, a sve u cilju fizičkog distanciranja.

Da bi se smanjio rizik od širenja zaraze, mnoge televizijske kuće u SAD-u složile su se da samo jedna ekipa snimatelja pokriva konferencije za medije u Bijeloj kući, a da snimci budu svima na raspolaganju.