Nepal
0

Zbog zahtjeva za obnovu kraljevine uhapšene stotine osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stotine pristalica svrgnutoga nepalskog kralja uhapšene su u ponedjeljak tokom protesta na kojem je zatraženo održavanje referenduma o obnovi monarhije.

Policija je uhapsila više od 200 sljedbenika Nacionalne demokratske stranke Nepala koji su blokirali ulice, u kojima je obustavljen promet, a radnje zatvorene, izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Lider stranke Kamal Tapa saopćio je, međutim, da je slobode lišeno više od 600 njezinih pristalica i da ih je nekoliko ozlijeđeno prilikom intervencije policije, prenio je Associated Press.

Tapa je optužio snage reda za prekomjernu upotrebu sile i najavio da stranka za utorak planira blokadu kabineta premijera, ključnih ministarstava i još nekih vladinih institucija.

Ovo je prvi put da Nacionalna demokratska stranka Nepala, jedina koja podržava srušenu monarhiju, pribjegava javnom protestu, odnosno generalnom štrajku.

Višestoljetna monarhija u Nepalu srušena je 2008. godine, a kralj razvlašten. Istovremeno je Nepal proglašen sekularnom državom.

Prodemokratski protesti tokom 2006. godine primorali su kralja Gyanendru da odustane od autoritarne vladavine i dozvoli obnovu demokratije. Dvije godine kasnije monarh je svrgnut, a Nepal proglašen republikom.

Otada u zemlji vlada politička nestabilnost, iako je nakon obnove demokratije okončana i komunistička pobuna.

Novi ustav trebalo bi da bude spreman do maja 2010. godine, ali među glavnim političkim strankama nema suglasnosti o tome kako on treba izgledati.