Opasan po avione
8

Zbog vulkana i dalje zatvoren aerodrom na Baliju, pepeo dostiže visinu od tri kilometra

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Indonezijski zvaničnici i dalje drže zatvorenim aerodrom na Baliju zbog pepela koji u atmosferu izbacuje vulkan Mount Agung. Pepeo dostiže visinu od tri kilometra, javlja BBC.

Ogromni oblaci tamnog pepela se podižu iznad vulkana, a zvaničnici su nivo uzbune u ponedjeljak podigli na najviši nivo. Evakuacija je naređena za blizu 100.000 ljudi.

Poznato je da vulkanski pepeo može oštetiti motore aviona te uzrokovati njihov kvar, ali i začepiti sisteme goriva i hlađenja. Osim toga, pepeo ugrožava vidno polje pilota.

Stoga je aerodrom Ngurah Rai zatvoren u ponedjeljak, a zbog 400 otkazanih letova je na Baliju prinudno ostalo blizu 59.000 putnika.

Danas je saopćeno da će aerodrom biti zatvoren barem do srijede.

Glasnogovornik Indonezijske nacionalne agencije za katastrofe je izjavio da se pepeo kreće jugozapadno prema glavnom aerodromu na Baliju zbog tropskog ciklona u Indijskom okeanu.

Aerodrom na susjednom otoku Lombok je ponovo otvoren, a vlasti su osigurale autobuse koji turiste voze do trajekata. Vulkan je udaljen 70 km od najpopularnijih turističkih destinacaja Kute i Seminyaka.

Danas je saopćeno da vulkan i dalje izbacije guste oblake pepela i lavu. Zvaničnici su naredili evakuaciju stanovništva koje živi u radijusu od 10 km oko vulkana. Vjeruje se da se radi o 100.000 ljudi.