Svijet
0

Zbog štrajka francuskih kontrolora leta otakazane stotine letova

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine letova otkazano je zbog štrajka francuskih kontrolora leta, koji je sazvao sindikat SNCTA za danas i sutra zbog spora oko uslova rada.

Uprava za civilnu avijaciju (DGAC) zatražila je od aviokompanija da danas smanje broj letova prema i iz Francuske za 40 posto, a očekuje se da će najgore biti pogođeni avioni na dugim letovima.

"Poremećaj se očekuje u cijeloj zemlji", saopštio je DGAC.

Irska niskotarifna aviokompanija Ryanair saopštila je da je morala da otkaže više od 250 letova, ali da očekuje da će taj broj vjerovatno biti veći, prenosi danas BBC.

"Iskreno se izvinjavamo svim putnicima koji su pogođeni ovim neopravdanim štrajkom i pozivamo Francusku i EU da preduzmu odgovarajuće mjere i spriječe dalje poremećaje", navodi se u saopštenju kompanije Ryanair.

U saopštenju se ističe da nije fer što hiljade evropskih putnika mora da mijenja svoje putne planove zbog sebičnih poteza šačice francuskih kontrolora leta.

Glavni sindikat kontrolora leta SNCTA pozvao je na obustavu rada od 8. do 9. aprila, kao i od 16. do 18. aprila, te od 29. aprila do 2. maja.