Australija
0

Zbog straha od popuštanja brane evakuisano nekoliko hiljada ljudi

SRNA
Više od 8.000 stanovnika malog grada Wagga Wagga na jugoistoku Australije evakuisano je danas, jer vlasti strahuju da bi mogla da popusti brana koja zadržava vodu susjedne rijeke.

Vlasti su naredile evakuaciju 8 800 stanovnika grada Wagga Wagga i okoline, u Novom Južnom Velsu, gdje bi nivo rijeke Marumbidži trebalo da dostigne 10,6 metara u večernjim časovima, što je neposredno ispod maksimalnog nivoa koji može da održi nasip.

"Poplave su širom Novog Južnog Velsa, Queenslanda na sjeveroistoku i u jugoistočnoj državi Victoria", izjavila je Julia Gillard premijer Australije.

Prema riječima  Andrewa Richardsa, portparola hitne službe u Novom Južnom Velsu, postoji veliki rizik da rijeka preplavi nasip ili da on popusti.

Policija je zatražila od stanovnika centra grada da napuste svoje domove ako to već nisu učinili, sve dok nivo vode ne počne da opada.

"Ako nastavi da raste, nivo reke Murrumbidgee  mogao bi dostići rekordan nivo od 1844. godine", navode vlasti.

Grad Wagga Wagga trenutno ima oko 45.000 stanovnika i lokalne vlati navode da su stanovnici poslušali savjet za evakuaciju.
U Novom Južnom Velsu 13.000 ljudi  dobilo je naredbu za evakuaciju.

Poljoprivredni regioni u državama Victoria i Queensland  takođe su zahvaćeni poplavama.

Queensland i sjeverni dio Novog Južnog Velsa zabilježili  su početkom 2011. godine  istorijske poplave u kojima je poginulo oko 30 lica, a pričinjena materijalna šteta od više milijardi dolara.

Ove poplave, koje su zahvatile površinu veličine koliko obuhvataju Francuska i Njemačka zajedno, prouzrokovao je klimatski fenomen "La Ninja".