Svijet
0

Zbog straha od Kineza Argentina nacionalizirala naftnu kompaniju

FENA
Argentinski Zastupnički dom u četvrtak uvečer je većinom glasova prihvatio zakon o nacionalizaciji 51 posto dionica kompanije YPF, koja je bila u većinskom vlasništvu španske naftne kompanije Repsol.

Nakon što je nacionalizaciju prošle sedmice potvrdio Senat, Zastupnički je dom vladin prijedlog jučer prihvatio s 207 glasova za i 32 protiv, prenose agencije.

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner odlučila je 16.aprila djelomično nacionalizirati YPF u kojem španski Repsol ima 57,4 posto dionica.

Kao razlog takvoj odluci Kirchner je navela Repsolovo neučinkovito upravljanje kompanijom i odbijanje Repsola da uloži više novca u razvoj novih nalazišta energenata u Argentini.

Nadzor nad nacionaliziranim dionicama preuzet će država i argentinske pokrajine.

Argentinsku nacionalizaciju kritizirali su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, a Madrid je Buenos Airesu uzvratio trgovinskim protumjerama.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo jučer je Agentinu pozvao da slijedi primjer Bolivije, još jedne južnoameričke države koja je nacionalizirala špansku filijalu, ali je nakon toga od neovisne ustanove tražila da odredi visinu odštete.

Repsol smatra da bi ga YPF trebao obeštetiti s osam milijardi eura te je najavio da će se obratiti međunarodnom sudu, prenosi business.hr.

Repsol nije "ulagao u Argentinu jer smo mi cijenu nafte utvrdili na 50 do 60 dolara kako bismo potaknuli rast, a ne međunarodnu cijenu koju je španska grupa tražila", rekao je predsjednik kluba vladajuće stranke Agustin Rossi.

Sumnja se da je Buenos Aires nacionalizacijom spriječio plan Repsola da svoj vlasnički udjel proda kineskom Sinopecu, o čemu je španska kompanija pregovarala bez znanja argentinske strane.